De kracht van geboortefotografie

geboortefotografie-utrecht-vleuten-leidscherijn

Toen ik startte als lifestyle fotograaf leek één ding mij al fantastisch om te doen, namelijk geboortefotografie. Ik wilde graag eens ervaren hoe dat was en ik kwam in contact met mijn oud verloskundige. Ik mag de geboorte fotograferen van een cliënt van mijn (oud) verloskundige die ons begeleidde bij onze jongste. Het is haar tweede kindje en de verloskundige geeft aan dat ze verwacht dat het snel zal gaan deze keer. Gelukkig woont ze nog geen 10 minuten bij mij vandaan.

Opwacht staan

Dit was dan voor mij de eerste keer op wacht staan en leerde ik hoe ik o.a. bereikbaar kon zijn voor de verloskundige, maar niet voor de rest. Ik vond het opwacht staan best spannend. Iedere keer als ik een berichtje kreeg maakte mijn hart een klein sprongetje. Om vervolgens te concluderen dat het nog nog niet zover was. Wat het extra spannend maakte was dat er net in deze periode een aantal dagen waren waar ik moeilijk weg kon gaan. Ik had namelijk een event te fotograferen en mijn man had meerdere dagen cursus. Maar het bleef een tijd rustig.

bevallingfotografie-bevallingsfotos-utrecht-fotograaf-lifestylefotografie

De bevalling is begonnen

Totdat ik na een lange maar leuke werkdag mijn tanden wilde gaan poetsen en ik een berichtje van de verloskundige kreeg. HET IS BEGONNEN maar het gaat helemaal niet zo rap als verwacht. Ze geeft aan dat ze twijfelt of het doorzet en dat ik gerust even kan gaan slapen. Zelf gaat ze ook naar huis en hebben de ouders even rust. Ik probeer te gaan slapen maar je begrijpt dat dat lastig ging. Na een uurtje draaien wordt ik gebeld. Het is de verloskundige ‘ik ben net thuis maar het gaat ineens erg hard. Ik ga er gelijk weer heen, kom je ook’?.

Yes, tijd om te gaan. Mijn kleding om ’s nachts mijn bed mee uit te springen lag al een tijdje in een keurig stapeltje klaar. Cameratas? Check! Handtas? Check! Sleutels? GO! Ik kom aan in het donker en nog maar bij enkele huizen brand er licht. Ik check even of ik echt bij de juiste voordeur sta en klop aan. Er wordt niet open gedaan. Ik bel de verloskundige en die neemt ook niet op. Ineens hoor ik duidelijk oerkreten, ze is al aan het persen. Ohnee, ik ga het missen… De verloskundige belt terug en zegt dat de deur op een klein kiertje staat. Dat had ik helemaal niet gezien.

geboortefotografie-bevallingsfotos-utrecht-fotograaf-lifestylefotografie-zwangerschap

Hallo, is daar iemand?

Op mijn tenen ga ik de woning in, pak ik direct mijn camera en begin ik met fotograferen. Het is onwijs donker in de kamer, de mama zit net achter had bad die al het licht tegenhoud en tijd om te wisselen van lens is er niet. De baby komt met een paar keer persen ter wereld, naast het bad want er was geen tijd meer om die te vullen. De baby laat al snel van zich horen. Het is een zoon! Al gauw komt ook de placenta. Een paar minuutjes konden de papa en mama hun zoon bewonderen tot er gehuil klonk. Het was hun oudste zoontje die wakker was geworden en helaas was hij ziek. De papa ging naar de oudste terwijl mama met haar kersverse zoontje nog op de vloer lag. Samen met de verloskundige hielp ik de mama met haar zoontje op zich naar de bank zodat ze warmer en comfortabeler waren.

Het gouden uur

Al gauw kreeg de baby honger en ging opzoek naar de borst. Er konden mama en kindje even landen na zo’n snelle stortbevalling. Onder de stapel van dekens liggen ze samen op de bank. Na een poosje komt de papa naar beneden met hun oudste zoontje en was daar gelijk al de eerste ontmoeting tussen de broertjes, midden in de nacht. Wat een liefde!

geboortefotografie-bevallingsfotos-utrecht-fotograaf-lifestylefotografie-zwangerschap-bevalling

Nu papa er gelukkig weer bij kan zijn mag hij de navelstreng doorknippen nadat die helemaal is uitgeklopt. Daarna kan de papa eindelijk zijn zoontje met aandacht bewonderen en even lekker knuffelen samen. De kraamvrouw wordt gecontroleerd en helaas moet ze gehecht worden. Ondanks de plaatselijke verdoving is het erg pijnlijk maar zet ze heel stoer door.

geboortefotografie-bevallingsfotos-utrecht-fotograaf-lifestylefotografie-zwangerschap-bevalling

Nog meer ontmoetingen vlak na de geboorte

De kraamverzorgster kon er ook niet op tijd bij zijn maar arriveerde snel na de geboorte. Gelukkig was er oppas onderweg voor de grote broer want oma kwam eraan. Ik pink een traantje weg terwijl de trotse ouders hun zoon voorstellen aan de oma. Ook de zus van de mama arriveerde om haar neefje te aanschouwen. Echt zo onwijs liefdevol en die blijde verbazing op de gezichten toen de ouders zijn naam vertelde, dat is goud waard!

De controles na de geboorte

De baby wordt goed gecontroleerd door de verloskundige en de vader helpt mee. Alle stappen legde ik vast zoals het meten en wegen. Daarna kleedde de vader hun zoontje aan met wat begeleiding van de kraamverzorgster en is er even stilte na de storm.

Een aantal uur na de geboorte laat ik dit lieve gezin achter en rij ik in het donker naar huis. Wauw, wat was dit prachtig om mee te maken. En wat ben ik dankbaar dat ik hierbij kon zijn. Ik kruip mijn bed in en na 2 uur als een blok te slapen is het tijd voor een nieuwe werkdag, het event fotograferen!

Dit is dé reden waarom ik geboortefotografie zo waardevol vind

Ik ben onwijs dankbaar dat ik deze geboorte heb mogen meemaken, vastleggen en dat ik een deel van de beelden met jullie mag delen. Doordat de bevalling zo ontzettend snel ging en de papa even weg moest waren deze beelden éxtra waardevol. En dat is precies de kracht van geboortefotografie. Ik leg met heel veel liefde jullie verhaal vast zodat je er altijd op terug kan kijken. Om even terug te komen in het moment, de missende puzzelstukjes te plaatsen en mogen zien hoe krachtig jij bent!

Wil jij ook je bevalling laten vastleggen? Neem dan even contact met mij op. Doordat geboortefotografie erg ingrijpend is in mijn prive leven en gezin bied ik dit enkel in overleg aan.

lifestyle-fotograaf-maarssen-utrecht-vlueten-leidscherijn-gezinsfotograaf-newbornfotograaf

Zie ik je binnenkort voor mijn lens?

Ik kan niet wachten om jullie vast te mogen leggen. 

Liefs, Jadzia

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.